A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад "Таганчанський ліцей" Степанецької сільської ради Черкаської області

Андріївські вечорниці

Дата: 30.11.2023 19:49
Кількість переглядів: 217

Свято Андрія – це одне з тих свят, де переплелися християнство та язичництво, тож друга назва цього свята – Калита. Так само називається обрядовий хліб, який випікається в цей день і має форму кола – символ сонця та нескінченності.

Калита (калата, маламай),  яка своїм корінням йде в язичництво, випікалася перед святом зимового сонцестояння, саме тому вона має  сонцеподібну форму. Ймовірно, що ще до приходу християнства на ці землі, вона мала зв’язок з давніми дівочо-парубочими гуляннями на честь народження світила.

Традиційно на свято Андрія, яке випадає на 30 листопада за новим календарем (та 13 грудня за старим календарем ), влаштовувалися вечорниці, на які збиралися неодружені хлопці та дівчата з усього села. Були ж бо вечорниці буденні, коли збираючись разом, працювали – ткали, вишивали, а були святкові, то на Андрія вечорниці були неодмінно святкові.

Цього ж дня, на вечорницях, молодь влаштовувала різноманітні забави. Дівчата ворожили, а хлопці відпочивали, женихалися, спілкувалися між собою. Адже день Андрія в Україні це парубоцький день, а надкушування калити, як нареченої, та ще й із солодким медом, є до того ж символом залицяння.

Сьогодні наші учні ліцею мали змогу взяти участь у такому дійстві та спробувати себе у різних ролях.

Дуже важливо, щоб наші діти пам'ятали та зберігали традиції наших дідів та прадідів. Дякуємо нашим вчителям ліцею, які влаштували свято для учнів та подарували їм позитивний настрій та враження.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора