A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад "Таганчанський ліцей" Степанецької сільської ради Черкаської області

26 листопада - День пам'яті жертв Голодомору

Дата: 25.11.2022 18:54
Кількість переглядів: 130

День пам'яті жертв Голодомору  - це щорічна жалобна дата в Україні, коли ми вшановуємо пам'ять усіх людей, які загинули під час трьох голодоморів у ХХ столітті.

Голодомор в Україні в 1932 – 1933 рр -  спричинив загибель мільйонів українців на території України та Кубані, завдав непоправного удару по ментальності та культурі, перервав зв’язок поколінь. Найуразливішою категорією жертв Голодомору стали діти. Згідно із дослідженнями українських демографів, у той час померло понад 1,5 млн хлопчиків і дівчаток віком до 10 років    Вперше пам'ятна дата була встановлена указом Леоніда Кучми в 1998 році. Відзначається вона щорічно в четверту суботу листопада. 
     28 листопада 2006 року Верховна Рада України ухвалила закон "Про Голодомор 1932-1933 років в Україні", в якому зафіксувала визначення Голодомору як акту геноциду - цілеспрямованої умисної дії з метою винищення частини українського народу. Одночасно Верховна Рада України звернулася до парламентів держав світу із закликом визнати Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу.
      Визнання Голодомору геноцидом українського народу подекуди в світі розпочалося ще до того, як у самій Україні в 2006 році був ухвалений відповідний закон. Першою державою в 1993-му стала Естонія.   Голодомор в Україні 1932–1933 років геноцидом визнали США, Канада, Австралія, Латвія, Литва, Польща, Угорщина, Грузія, Португалія, Еквадор, Колумбія, Мексика, Парагвай, Перу, а також держава Ватикан. У 2022 році до цього списку приєдналися Чехія, Румунія,  Ірландія та Молдова.  Дякуємо парламентам  названих країн за підтримку і розуміння!
        Цього року ми вшановуємо  жертв сталінського геноциду в умовах повномасштабної війни Росії проти України. Через  90 років  після Голодомору-геноциду проти українців знову застосовують геноцидні практики.


У нинішній війні Росія переслідує ту саму мету, що й під час Голодомору 1932–1933 років – знищення української ідентичності та української нації. І тоді, і нині росія намагається зламати волю українців до спротиву, кидає проти нас весь свій терористичний арсенал. Сталін у XX столітті та Путін у XXI зробили вибір на користь геноцидів, бо інші методи упокорення українського народу не спрацювали.
Трагічні події та злочини, які розгортаються на наших очах, з усією наочністю демонструють: жива пам’ять надзвичайно важлива; ті, хто чинить злочини проти людства, мають бути засуджені світовою спільнотою, а жертви – вшановані.


   Акція «Запали свічку» – це вияв нашої скорботи за жертвами і віри у те, що в майбутньому подібні трагедії не повторяться. Запали свічку на своєму вікні 26 листопада  о 16. 00 год! Вшануй пам'ять невинно убієнних людей!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора