A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад "Таганчанський ліцей" Степанецької сільської ради Черкаської області

Міжнародний день дитячої книги

Дата: 31.03.2023 17:14
Кількість переглядів: 100

Щороку 2 квітня у світі відзначають Міжнародний день дитячої книги. Це свято було започатковане в 1967 році рішенням Міжнародної ради з питань дитячої книги. А дата обрана не випадково. Саме цього дня народився славетний данський казкар – Ганс Крістіан Андерсен, якому не тільки вдалося змінити ставлення до дитячих книг, але й розвинути і збагатити цей вид художньої літератури. Творами дивовижного митця захоплювалося не одне покоління читачів в усьому світі.

Стало доброю традицією раз на два роки присуджувати дитячим письменникам і художникам найпрестижнішу нагороду – Міжнародну премію імені Г. К. Андерсена з врученням золотої медалі.  В 1973 р. почесною нагородою за найкращу дитячу книгу був вшанований  український  письменник Богдан Чалий за поему-казку “Барвінок і Весна” ,  а 1979 року до “Почесного списку Андерсена” вписано ім'я Всеволода Нестайка та його книжку “Тореадори з Васюківки”.
    В Україні   згідно з результатами дослідження «Читання в контексті медіаспоживання та життєконструювання», яке було проведено 2020 року на замовлення Українського інституту книги, читання як вид дозвілля виявилося дев’ятим за популярністю. Тільки 13% опитаних дітей читають щодня, 33% роблять це кілька разів на тиждень, 23% – кілька разів на місяць, 9% –кілька разів на рік, 18% – ніколи цього не роблять.
Прищепити любов до літератури – надзвичайно складне завдання для батьків, учителів і вихователів. Читання в ранньому дитинстві допомагає дитині розвиватися і мислити. Крім того, читання збільшує словниковий запас, розвиває фантазію і кругозір, покращує грамотність. Діти несвідомо порівнюють себе з головними героями книг і разом з ними намагаються пережити ті чи інші події.
           Більшість дітей надзвичайно полюбляє, коли їм на ніч читають книги. 
Читання викликає почуття близькості, що робить міцним зв’язок між батьками та дітьми.  Постійне спілкування дитини з книгою подарує любов на все життя до письмового слова. Крім того, ні для кого не секрет, що діти копіюють своїх батьків. Тому, можна очікувати, що дитина полюбить книги, якщо бачитиме, що в її родині їх із задоволенням читають.
    Книга допомагає навчати дітей на власному прикладі. Діти можуть винести уроки навіть з чарівних казок. Дитина навчиться відрізняти хороше від поганого, що потім перейде в таємниці людських відносин.
Читайте разом з дітьми, отримуючи від цього не лише задоволення, але й надзвичайну користь!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора