A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад "Таганчанський ліцей" Степанецької сільської ради Черкаської області

Національна гордість – Леся Українка!

Дата: 25.02.2023 11:17
Кількість переглядів: 174

25 лютого 2023 року - 152 річниця з дня народження Лесі Українки. 
Леся Українка (справжнє ім’я – Лариса Петрівна Косач-Квітка) – видатна українська письменниця, перекладачка, культурна діячка, їі імя входить до переліку найвідоміших жінок давньої та сучасної України. Завдяки її творчості українська література зайняла одну з найвищих позицій у світовій культурі, а про українців і Україну заговорили у всьому світі. 

Це одна з найвизначніших постатей нашої культури. Попри складну долю мужня жінка знаходила натхнення і створила геніальні поетичні, прозові й публіцистичні твори, а також блискавично перекладала світову класику. Її слова "Я хочу крізь сльози сміятись" є життєвим девізом багатьох українців у наші часи.  

Леся Українка стала найбільшим збирачем українського фольклору, зберігши його для нащадків, знала близько 500 народних пісень, написала роботу по фольклористиці «Купала на Волині». Її чоловік Климентій Квітка з її голосу записав великий цикл народних пісень. Леся і Климентій  були першими українськими фольклористами, хто почав записувати народні українські пісні на фонограф.

За свої погляди і творчість поетеса перебувала під негласним наглядом поліції, і цензура не раз забороняла її твори. Більшість своїх робіт вона публікувала за кордоном Російської імперії - Берліні, Дрездені, Празі, Відні.
Ім'я української письменниці Лесі Українки широко відомо не лише в Україні, але й далеко за її межами. У 1971 році за рішенням міжнародної організації ЮНЕСКО 100-річчя з дня народження Лесі Українки святкувалося в усьому світі.

За кращі твори для дітей у галузі літератури, живопису і театрального мистецтв з 1972 року присуджується премія Імені Лесі Українки.

Іменем Лесі Українки названі бульвар, площа, театр, центральна публічна бібліотека для дорослих в Києві. Ім’я Лесі Українки носять вулиця, парк,  університет,  музей археології у Луцьку,  також велика кількість площ, вулиць, театрів, вишів, установ та підприємств в Україні, зокрема Центральна міська  бібліотека імені Лесі Українки міста Львова.

Леся Українка - людина високого духу, вона в своїй творчості створила образи, які й для нашого покоління стали прикладом національного характеру, патріотизму, мужності — тих якостей, які так необхідні, щоб будувати в рідній Україні нове життя.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора