A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад "Таганчанський ліцей" Степанецької сільської ради Черкаської області

День української хустки

Дата: 07.12.2022 09:53
Кількість переглядів: 51

«Українська хустина – наша родинна святиня». Під такою назвою у закладі освіти проведено флешмоб з нагоди Дня української хустки, який відзначається у світі 7 грудня.

Дякуємо всім дівчаткам та членам їхніх  родин, які долучилися до цього дійства!

Хустка для українок – це не просто головний убір, це річ символічна, знакова і є нашою культурною спадщиною. Саме українська хустка об’єднує жіночі покоління і передається як родинна цінність від матері до доньки для збереження українських традицій.  Поширена думка, що хустки носили лише заміжні жінки. Саме час спростувати цей міф. Її носили також незаміжні дівчата. Відмінність полягала у способі носіння. Зазвичай жінки пов’язували хустки поверх очіпка , а дівчата — без нього. Жінки намагалися повністю сховати волосся, натомість дівчата його показували. Часто дівчата оздоблювали хустки на голові квітами, які могли сплітати у вінок.

Хустка – це і вузлик з вечерею для хрещених батьків й подарунок нареченому. Хустка на спеченій хлібині, на дитячій колисці… На щодень і на урочисті події, для першого побачення і для родинного свята.

Якщо вишиванка - це наш генетичний код, то хустка – оберіг та символ життя  й особливий сакральний предмет, реліквія, що передавалась із покоління в покоління.

*Хустки українські – найкращі у світі,*

*Тож як же ми можемо їх не любити!*

*Це витвір людини, це символ народу,*

*І хустка жіноча не вийде із моди!*

**Шануй українське, бережи своє коріння**!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора