A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад "Таганчанський ліцей" Степанецької сільської ради Черкаської області

День української писемності і мови

Дата: 09.11.2022 09:26
Кількість переглядів: 122

9 листопада українці у всьому світі відзначають надзвичайно важливе свято – День української писемності та мови. Це свято започатковано  у 1997 році Президентом  України Леонідом Кучмою. Дата  припадає на православне свято – День вшанування преподобного Нестора-літописця –  автора всесвітньо відомого літопису «Повість минулих літ», написаного кирилицею. Дослідники вважають, що саме з його праці розпочинається писемна українська мова.

У світовій історії жодна мова не зазнавала такого страшного нищення і гонінь, як українська.  Упродовж   століть  134 рази  наша  мова зазнавала  різних утисків і заборон. І  зараз, у ХХІ столітті,  росія знову намагається знищити  нашу мову і нашу культуру.  У захоплених містах загарбники   не лише  міняють прапори,  а вмикають російську музику, гімн, знищують літературу і будь-які згадки про нашу культурну спадщину. Тому  сьогодні ,  коли триває повномасштабна війна росії проти України, важливо підтримувати українську мову, культуру, не забувати про нашу самоідентифікацію. Українська мова – не тільки ознака національної ідентичності та громадянської позиції, а й інструмент боротьби з ворогом. Боронити свою країну від агресора можна не лише зброєю, а й словом. 
     З  нагоди  Дня української писемності і мови у закладі освіти проведено онлайн – заходи  :  «Скорботний календар української мови» , «Петро Яцик – меценат, який не відмовився бути українцем» ,  «Нестор – Літописець – зачинатель української літератури», а також конкурс  мініплакатів «Слово про мову».
Вчімо українську та шануймо її!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора